Står migrän i vägen för dig och viktiga saker i livet?
Prata med din läkare
om migrän
Det kan vara svårt att sätta ord på hur migrän påverkar dig och ditt liv. Nedan följer några tips för att kommunicera dina problem till din läkare.9
Gör dig förstådd
 • Kom förberedd till ditt läkarbesök och samla en lista med frågor.
 • Klicka på knappen nedan för en fullständig lista.
 
Beckah's berättelse
Erin's berättelse
Jen's berättelse
 • Beckah's berättelse
 • Erin's berättelse
 • Jen's berättelse
Beckah, UK

Jag hade aldrig haft migrän tills för 8 år sedan. Då fick jag huvudvärk som bara inte gick över och det fanns inga förklaringar till varför den började. Sedan dess har det inte gått en enda dag där jag varit helt fri från huvudvärk eller kronisk migrän, som nu är den officiella diagnosen. Jag känner mig ofta ledsen. Särskilt när jag tänker på vad kronisk migrän faktiskt innebär.

Det är ledsamt att tänka på de dagar, veckor och månader i mitt liv som jag har gått miste genom att bara ligga på en soffa i smärtor. Ingen medicin hjälpte trots att jag testat flera olika.

Jag blir ledsen när jag tänker på alla olika behandlingsmetoder som inte fungerat. Oavsett om det är occiptal nervblockad eller muskelavslappnande injektioner, så leder de till att mina förhoppningar minskas och en känsla av hopplöshet infinner sig.

Men mest av allt är jag ledsen över den jag har blivit tack vare migrän. Jag är fortfarande jag, men någon slags halvperson. De få sällsynta dagar utan huvudvärk får mig att känna mig som mitt gamla jag, då känner jag mig glad och bubblig. Sen när smärtan oundvikligen kommer tillbaka, går jag tillbaka till mitt halvjag. Jag får kortare stubin, jag saknar humor och har inget utrymme för kreativitet eller inspiration.

Jag tror fortfarande på den rätta behandlingen. Eller att migränen bara försvinner lika mystiskt som den dök upp. Jag har inte lust att vänta ytterligare 8 år till bara.

Erin, UK

Min migrän började för 15 år sedan i samband med puberteten. Som om puberteten inte vore jobbig nog. Jag får migrän en eller två gånger i månaden och den varar allt i mellan fyra timmar till två dagar.

Under det senaste året har jag insett att min migrän ofta kommer i samband med min menstruationscykel. Och den insikten har varit till enorm hjälp för att hantera min migrän. Jag har också insett att specifika saker kan lindra mina symtom, som att få frisk luft, träna för att släppa spänningar i axlarna och begränsa koffeinintaget. Även om jag inte helt kan stoppa migränen från att dyka upp, är det bra att veta att det finns saker jag kan göra som lindrar mina symtom.

Att ha migrän påverkar mig mest på jobbet eftersom jag, som de flesta av oss, tillbringar större delen av dagen med att titta på en skärm. Jag tycker ofta att det är mycket svårare att prata med människor i telefon när jag får migrän. När migränen kommer gör jag mitt bästa för att jobba på till kl. 17, tar regelbundna pauser från skärmen, och sedan går jag raka vägen hem för att sitta i ett mörkt rum och göra absolut ingenting tills det gått över.

Även om mina kollegor är förstående, kan de inte riktigt sätta sig in i mina våndor. Det är jobbigt att berätta för folk om min migrän, så jag brukar hålla det för mig själv när jag får det på jobbet. När jag tänker tillbaka på mitt liv innan migrän, minns jag att jag inte förstod var migrän var. Nu vet jag allt för väl. Det är förmodligen det mest frustrerande med migrän: ingen förstår riktigt hur illa det kan vara, och att de är så mycket mer än "bara" en huvudvärk.

Jen, UK

Min migrän började när jag pluggade på universitet, men har blivit betydligt sämre sedan jag började jobba heltid. Jag tror att det beror på att jag måste koncentrera mig på en sak hela dagen. Vare sig det är på en datorskärm eller något annat jobbrelaterat. Om jag märker av migränen tidigt blir den oftast hanterbar. Men att vara på jobbet betyder att jag måste hålla fokus på annat och att försöka förhindra migrän är inte alltid möjligt, vilket brukar resultera i att migränen varar ungefär 24 timmar, plus ytterligare en dag för återhämtning.

Jag försöker kontrollera min migrän med smärtstillande från matbutiken. Problemet med dessa är att jag blir så illamående av dem, vilket är ett tecken på att jag har migrän. När jag får ett migränanfall är det enda som gör det bättre att gå in i ett mörkt, tyst rum och bara sova ... tyvärr är det inget jag kan göra på kontoret när jag har deadlines att hålla. Jag får också svårt att prata med människor när jag får migrän, vilket är irriterande.

Det mest frustrerande med att ha migrän är den tid jag måste vara borta från jobbet. Eftersom de flesta människor inte riktigt förstår hur dålig jag mår av migrän, känner jag mig ofta lite patetiskt för att jag behöver ta en sjukdag. Men det finns också de som själva lider av migrän, de är oerhört förstående, vilket är ovärderligt. Det värsta jag upplevt på jobbet var när jag missade en gratis trerätters middag på grund av migrän. Tack för det!

På det stora hela hanterar jag min migrän ganska bra. Men jag tänker ändå prata med min läkare om alternativa behandlingar som gör att jag slipper illamåendet. Jag håller tummarna för att jag hittar något som fungerar för mig.

Mer hjälp
Det kan finnas lokala supportgrupper nära dig. Vi har valt några grupper som har användbar information och råd. Om du vill att din organisation ska synas på vår sida, vänliga kontakta oss.

Referenser

 1. Pellegrino ABW, Davis-Martin RE, Houle T et al. Perceived triggers of primary headache disorders: A meta-analysis. Cephalalgia 2018;38(6): 1188–1198.
 2. Sacco S, Gabriele S et al. Effect of exogenous estrogens and progestogens on the course of migraine during reproductive age: a consensus statement by the European Headache Federation (EHF) and the European Society of Contraception and Reproductive Health (ESCRH). The Journal of Headache and Pain. 2018;19:76.
 3. Sacco S, Ricci S, Degan D, Carolei A. Migraine in women: the role of hormones and their impact on vascular diseases. J Headache Pain 2012;13:177–189.
 4. Steiner TJ, Martelletti P. Aids for management of common headache disorders in primary care. J Headache Pain 2007;8:53.
 5. The Migraine Trust. Visiting your GP. Tillgänglig från: https://www.migrainetrust.org/living-with-migraine/seeking-medical-advice/visiting-your-gp. Besöksdatum: November 2019.
 6. Ha H, and Gonzalez A. Migraine Headache Prophylaxis. Am Fam Physician. 2019; 99(1):17-24.
 7. Ceriani CEJ, Wilhour DA, Silberstein SD. Novel Medications for the Treatment of Migraine. Headache 2019;59:1597-1608.
 8. Silberstein SD. Migraine Symptoms: Results of a Survey of Self-Reported Migraineurs. Headache 1995;35:387-396.
 9. The Migraine Trust. Visiting your GP. Tillgänglig från: https://www.migrainetrust.org/living-with-migraine/seeking-medical-advice/visiting-your-gp. Besöksdatum: November 2019.

IDnr: M-N/A-SE-12-19-0003

IDnr: M-N/A-SE-12-19-0003